Abstrakti taide ja luovuus
Luovuus on vapauttavaa
Abstrakti taide eli ei-esittävä taide voi avata ovet luovuuteen. Se on myös mahdollisuus päästää irti esittävän taiteen vaatimuksista. Abstrakti taide voi tuoda esiin ihmisen sisäisyyksissä asuvan, ei muotoon sidotun viisauden, joka asuu meissä jokaisessa.
Luovuuden vapauttamisella puolestaan on merkittävä vaikutus ihmisen hyvinvointiin. THL-blogi artikkelissa kerrotaan:
”Taiteen myönteisistä vaikutuksista ihmisen hyvinvointiin ja terveyteen on runsaasti tutkimusta. Maailman terveysjärjestö WHO julkaisi vuonna 2019 aiheesta laajan tutkimuskatsauksen.
Luovuus voi olla taiteisiin liittyvän toiminnan lisäksi myös muunlaista kokeilemista, mielen leikkiä tai ilmaisua. Luova tila arjen realiteettien keskelle voi löytyä myös luonnosta, puutarhanhoidosta tai rakennusprojektista.
Tutkittaessa luovuuden merkitystä ihmisille, sen on todettu esimerkiksi lisäävän turvallisuuden tunnetta, toimivan puskurina vastoinkäymisissä ja auttavan meitä ottamaan käyttöön potentiaaliamme.”
Moni meistä kantaa mukanaan uskomusta ” minä en osaa maalata”. Elämässä koetut kokemukset ovat voineet aiheuttaa sen, että uskomme, että maalaaminen ei sovi meille. Näitä uskomuksia on kuitenkin hyvä murtaa ja purkaa sekä muistaa, kuinka lapsena rakastimme käyttää mielikuvitustamme ja LUODA!
Abstrakti taide historiassa
Abstraktin taiteen historia ulottuu 1900-luvun alkuun, jolloin taiteilijat mm. Wassily Kandinsky, Kazimir Malevitš ja Piet Mondrian alkoivat etsiä uusia tapoja ilmaista taiteessaan jotain syvempää ja henkilökohtaisempaa kuin perinteinen kuvallinen esittäminen.
Myös Hilma af Klint tunsi abstraktin taiteen allon, josta Yle kirjoittaa:
”Hilma af Klintin elämäntyö oli niin paljon edellä aikaansa, että muun maailman piti astua 2000-luvulle, ennen kuin se pystyi täysin omaksumaan hänen muoto- ja symbolimaailmansa.”