MINUN TARINANI

Taiteen pariin hyppääminen oli minulle täysi yllätys, joka sai alkunsa yhdestä päähänpistosta – haluan maalata taulun!

Koko ikiäni olen kantanut mukanani vahvaa uskomusta ”minä en osaa maalata”. Se on estänyt minua koskaan edes yrittämästä. Kun sain tämän päähänpiston kävelin paikalliseen askarteluliikkeeseen ja ostin ison maalauspohjan. Ensimmäinen teokseni syntyikin samana iltana. (kuvassa mun eka taulu)

Taulun maalausprosessi oli mieletön. En tiedä kauanko maalasin taulua. Menetin kokonaan ajantajuni ja olin jossakin ihan ihme tiloissa. Kun taulu oli valmis tiesin heti, että tästä alkaa joku uusi ihana matka. Tunne oli niin vahva, että samalla tiesin haluavani KYSille (Kuopion yliopistollinen sairaala) taidenäyttelyn. Olen tehnyt KYSillä pitkän 10 vuotisen uran ja olen nähnyt käytävillä vaihtuvia näyttelyitä. Tiesin siis tämänkin olevan mahdollista.

Maalaaminen vei minut arjesta pois

Matkani taiteen parissa alkoi lokakuussa 2021, mutta tuolloin en osannut haaveillakaan omasta ateljeesta, vaikka suuret suunnitelmat olin päässäni jo viritellyt. Maalaaminen todella tempaisi minut tuolloin mukaansa. Korona aika oli minullekkin aika tiukka ja maalaaminen vei minut arjesta pois. Kotini teknisessätilassa alkoikin syntymään tauluja.

Toukokuussa 2022, kuin ihmeen kaupalla ripustin KYSille taidenäyttelyni, jossa oli näytillä 14 isoa teosta. Tunne oli kiitollisuuden ja pelon sekamelskaa. Mitä ihmettä minä itsestäni luulen? Tuntui, kuin avaisin koko sieluni kaiken kansan nähtäville. Pelotti ihan hurjasti mitä ihmiset tauluistani sanovat. Joudunko näin noviisina naurunalaiseksi? 

Olin kuitenkin ihan älyttömän kiitollinen tästä mahdollisuudesta ja tiesin pelon olevan ihan täysin normaalia tässä tilanteessa. Sainkin asian kanssa mielenrauhan.

Näyttely oli minulle tärkeä ja myös yksi merkittävä paalupaikka taideuralleni. Heti ensimmäisenä näyttelypäivänä myin ekan teokseni. Fiilis oli uskomaton – haluaako joku oikeesti ostaa mun tauluja! Näyttelyn aikana myin useamman taulun ja se tietysti rohkaisi minua jatkamaan. Ei ole väliä, kuinka ammattilainen olet. Sillä on väliä mitä saat ihmiset tuntemaan, kun he näkevät taidettasi. Sain myös kuulla, että hoitajat käyttivät potilaita taulujeni äärellä ja he yhdessä miettivät mitä taulut tuovat mieleen. Tiesitkö, että esimerkiksi kivun hoidossa käytetään yhtenä metodina taidetta? Taiteella todella on niin vahva merkitys.

”Kun hullaannuin taiteesta mikään ei pidätellyt minua. Heti ensimmäisestä maalauksesta lähtien polkuni taiteen parissa on ollut suorastaan tähtiin kirjoitettu.”

Taidenäyttelyn kanssa samoihin aikoihin keväällä 2022 suorastaan itkin, kun tajusin haluavani olla taideterapeutti. Tuosta oivalluksesta meni kaksi viikkoa ja istuin jo Oulussa tun­ne­tai­de­te­ra­peu­tin opinnoissa.

Tun­ne­tai­de­te­ra­peu­tin opintojen myötä tulen tarjomaan tulevaisuudessa myös erilaisia tai­de­te­ra­pia­pal­ve­lui­ta.

Sovelletun rentoutuksen ohjaajana otan rentoutumisen osaksi joitakin taidetapahtumiani. Äänimaljat ovat myös lähellä sydäntäni, joten tietysti tarjoan maalailuiltoja, joissa voi rentoutua äänimaljojen soidessa.

Taideworkshopien synty

Myös keväällä 2022 ystävät alkoivat kysellä, että haluaisinko järjestää taideworkshopin. No tottakai haluan! Ensimmäinen taideworkshop olikin pitkä 5h kestävä intuitiivisen maalaamisen retriitti. Pidin sen ystäväni joogasalissa ja myös hän osallistui päivään. Päivä oli ihana! Niin ihana, että ystäväni ehdotti minulle ”vuokraa tämä sali ja ala pitämään taideworkshopeja tässä”. Olin jo jonkun aikaa katsellut itselleni ateljeetilaa ja tämä ehdotus tulikin, kuin taivaanlahjana.

Elokuussa 2022 vastaanotin Ateljee Gallerian avaimet. Samana päivänä tiputin työtuntini KYSillä 50%:iin. Aloin rakentamaan taideuraani. Oli ihan itsestäänselvää, että haluan jakaa tätä taiteen luomisen iloa mahdollisimman monelle. Uskon ja tiedän, että luovuus asuu meissä jokaisessa. Aloin rakentamaan Paint & Wine ja ”uskalla maalata” taideworkshoppeja persoonaani sopiviksi. Niistä onkin muodostunut ihanat kokonaisuudet.

1.1.2023 hyppäsin kokonaan taidealan yrittäjäksi. Yrittämisestä minulla on kuitenkin koemusta jo vuodesta 2014 asti, kun perustin ensimmäisen yritykseni Juhlapallon.

Nyt kun olen herättänyt itsestäni luovuuden – ideat eivät lopu! Nyt sydämeni asiana onkin tarjota mahdollisimman monelle tilaa heittäytyä luovuuden äärelle. LUOVA jäsenyys tarjoaa inspiroivaa ateljeetilaa, jota useammat kaipaavat. Yrityksille räätälöin kokonaan oman LUOVUUS paketin, joka herättelee työntekijöiden luovuuden esiin. Tämä LUOVA paja on vielä suunnitteluvaiheessa.

Taideworkshopeissa yhä usemman luovuus aukeaa ja kiitollisena usein kuulenkin kuinka ihminen, joka ei ole ikinä ennen maalannut on taideworkshopin jälkeen mennyt ja ostanut itselleen taidetarvikkeet. Olen siis onnistunut tehtävässäni – olen herättänyt LUOVUUDEN, joka asuu meissä ihan jokaisessa. Joillakin ehkä vähän syvemmässä, mutta siellä se on.

Lämpimästi tervetuloa luomaan!

Share